onsdag 14 juli 2010

Lösryckt iakttagelse 3: Tre sorters husvagnsägare: en studie i husvagnsinnehav


Den uppmärksamma observatören kan i campingvärlden urskilja tre sorters husvagnsägare: amatörhusvagnsägaren, den erfarna husvagnsägaren och den erfarna amatörhusvagnsägaren. För den oinsatte kan dessa te sig snarlika, men skillnaderna finns där för den som vet var man ska leta.

Amatörhusvagnsägaren är nykomlingen i campingsvängen. Han känns igen på sin stora entusiasm inför husvagnslivet, men också på en viss tafatthet i det han gör. Inte sällan kastar han blickar på de omkringliggande husvagnarna för att vara säker på att han gör "rätt". Kanske är han ute på sin allra första husvagns jungfruresa, eller så har han lånat en husvagn av en kollega och vän. Han präglas också av ett visst mått av mindervärdeskomplex gentemot den mer erfarna husvagnsägaren.

Om dessa kännetecken inte avslöjar honom kan man känna igen honom på de kardinalfel han gör i sitt husvagnsinnehav. Amatörhusvagnsägaren kommer att ha ställt upp husvagnen i en underlig vinkel mot tomtgränsen. När han kopplat loss den från bilens dragkrok kommer han att få putta den för hand sista biten, medan hans nya grannar, tillika erfarna husvagnsägare, småler igenkännande. De gjorde likadant för tio år sedan.

Han kommer att ta itu med förtältsresandet som ett heldagsnöje och entusiastiskt rota bland pinnar i olika längder och tjocklekar medan han känner sig som en riktig Ernst Kirchsteiger. Efter att ha vänt och vridit på pinnarna en halv dag och när han bränt axlarna ordentligt röda i solen kommer han att med en lätt generad min vända sig till den erfarna husvagnsägaren mittemot och be om hjälp.

När förtältet är rest tar amatörhusvagnsägaren en kall öl, kopplar in tv-apparaten och njuter framför en fotbollsmatch. Tills allt slocknar. Tv, lampor - allt. Han får panik och springer fram och tillbaka i husvagnen och undrar vad felet kan vara. Har strömmen gått? Nej, i husvagnarna runt omkring syns varma sken i alla fönster, och tv-ljud strömmar ut från ett förtält två platser bort. Oron stegras. Har han köpt en defekt husvagn? Har han lyckats paja kollegans (och den potentielle framtida ovännens) husvagn? Svetten pärlar sig i pannan på honom. Han har inga verktyg med sig.

Med skräck i blicken den här gången, istället för genans, knackar han på husvagnen bredvid (för han vill inte fråga den erfarne husvagnsägaren mittemot en gång till) och ber om hjälp. Efter tio minuters felsökning konstaterar hans erfarne husvagnsägargranne att han glömt sätta i elkabeln och således har laddat ur husvagnsbatteriet. Amatörhusvagnsägaren skäms ett tag men skrattar snart igen. Han är ju trots allt en glad amatör. Han kommer inte att göra om samma misstag igen. Om tio år kommer han att vara precis som sina grannar: en erfaren husvagnsägare.

Den erfarne husvagnsägaren har ett antal campingår på nacken - exakt hur många har han stenkoll på, och han talar gärna om det för dig, oavsett om du frågar eller inte. Han är medelålders eller däröver och präglas i motsats till amatören av ett stort lugn och ger intryck av att ha full kontroll på allt. Sin husvagn känner han utan och innan och han vårdar den ömt. Han har en mängd verktyg med sig, men behöver dem aldrig för egen del. Han ser med nostalgi på hur amatörhusvagnsägarna kämpar med dragkrokar, förtält och gasolspisar. Ofta är han framme och erbjuder dem råd och hjälp redan innan de hunnit lägga pannan i fundersamma veck. Erfarna husvagnsägare är hjälpsamma grannar. De har varit med. De förstår sig på. De skrattar med amatörerna, inte åt dem.

De erfarna husvagnsägarna vet vilka campingtomter som är finast, mest öppna, har bäst mark för att slå i tältpinnar i och som ligger i bäst läge i förhållande till servicehus och badstränder, och de har bokat tomt i förväg. Där ställer de upp sin vagn i en handvändning, och tre handvändningar senare är förtältet rest, alla kablar på rätt plats, vatten indraget i husvagnen och avloppet välfungerande. Allt är snyggt, prydligt och nittio grader. Den erfarne husvagnsägaren lyckas alltid finna ett sätt att ställa vagnen så att den följer brandsäkerhetsföreskrifterna till punkt och pricka samtidigt som förtältet badar i kvällssol.

Den erfarne amatörhusvagnsägaren har också ett antal campingår bakom sig och har under dessa år - precis som den erfarne husvagnsägaren - skaffat sig en hel del erfarenheter. Skillnaden är att den erfarne amatörhusvagnsägaren ändå gör samma fel som den renodlade amatören. Oavsett hur länge han har varit med tycks han oförmögen att lämna amatörstadiet bakom sig.

Han låter varmvattenberedaren sitta kvar i husvagnen under vintern, bara för att en mindre översvämning senare upptäcka att den har spruckit. Nästa vinter tar han inte heller ur den, och han svär precis lika mycket som första gången när han sedan får en fontän i främre delen av husvagnen och en bäck i den bakre. Han öppnar fönster så långt att de inte går att stänga igen utan att man skruvar ner dem och sedan sätter tillbaka dem. Han är väl medveten om vad brandsäkerheten kräver av honom när han ställer upp sin husvagn, men han får ändå tillsägelser av campingledningen och tvingas flytta.

Av erfarenhet vet han hur svårt det är att hitta lediga campingtomter under högsäsong, men han bryr sig ändå aldrig om att boka något i förväg. Istället för att åka dit han vill får han åka dit där han får plats. Han tar det han får: små vildvuxna tomter, stenig mark, milslånga avstånd till allt man vill vara nära. Campingtomternas bottenskrap.

Den erfarne amatörhusvagnsägaren bryr sig inte om att före avfärd kolla igenom husvagnen som stått hela vintern. Först när han ska ge sig av hittar han en spik, vilket inte skulle vara något större problem om den satt någon annanstans än i ett platt däck på husvagnen. I samma veva ser han också att lamporna i husvagnen inte uppför sig på ett för lampor lämpligt sätt, vilket visar sig bero på att batterivattnet i husvagnsbatteriet av någon anledning inte är i husvagnsbatteriet. Och ingen annanstans heller för den delen. Först efter en däckreparation, två flaskor batterivatten à 20 kronor styck och till slut ett nytt batteri kan avfärden genomföras.

En erfaren husvagnsägare kan givetvis också få punktering, men han har redan två veckor tidigare gjort en grundlig genomgång av husvagnen, testat alla funktioner, upptäckt dylika fel samt åtgärdat dem. En amatörhusvagnsägare är kanske inte lika preventiv i sitt tänkande till en början, men sedan han gjort sig den erfarenheten en gång har han fattat galoppen. Det har inte en erfaren amatörhusvagnsägare.

Den erfarne amatörhusvagnsägaren vill gärna vara en erfaren husvagnsägare. Han ställer gärna upp när en amatör ber om hjälp, men kan i slutändan sällan göra någon nytta. I värsta fall kan han däremot göra skada. Hans främsta karaktärsdrag är envishet, och kanske i någon mån dumhet. Han ses ofta klia sig i huvudet. Den erfarna amatörhusvagnsägaren skulle kunna ses som en form av mutation. Han kommer likt förbenat att fortsätta sin husvagnskarriär, men kommer aldrig att utvecklas till en erfaren husvagnsägare.

(By the way, vi tillhör den sista kategorin).

/z.flygh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar